Baskische tapas Pintxos

Baskische taal is waarschijnlijk één van de oudste van alle Europese talen. De Basken hebben diepgewortelde boerentradities en sterk onafhankelijkheid,- en saamhorigheidsgevoel dat zich uit in een actief verenigingsleven. Dit verklaart zeer waarschijnlijk ook dat hun favoriete sport Grote stenen tillen is en sprinten met zware zandzakken in je nek.
En natuurlijk zijn er ook Gastronomische clubjes, al is het alleen maar om al het zware werk en sport gedaan te krijgen.

Baskenland
De oorsprong van Baskenland ligt een eeuw voor Christus toen de Basken streden tegen de Romeinen voor onafhankelijkheid. Later zijn er nog enkele aanvallen geweest op hun onafhankelijkheid. Hierdoor zit zeer waarschijnlijk tot op de dag van vandaag de strijd om onafhankelijkheid diepgeworteld.
Toch hebben ze al zo lang hebben ze min of meer deze status kunnen behouden.
In de rustigere tijden zijn de Basken ook richting Frankrijk (tot en met Gascogne) getrokken en hebben ook daar voet aan wal gekregen. Het Franse deel concentreert zich nu nog rond de stad Biarritz.

Eten is heel erg belangrijk in de cultuur van Baskenland. Een belangrijke culinair stroming is de ‘Txoko’. ‘Txoko’ is een kookclub, van oudsher mannelijke aangelegenheid, waar de leden samen koken. Dit zijn verenigingen van 10 tot wel 100 personen. In een Txoko wordt traditioneel gerechten gekookt maar zeker ook culinaire experimenten uitgeoefend, natuurlijk met goede sherry, wijn en cava om meer ruimte aan de geest te geven.
De vertaling van Txoko heeft met gezelligheid te maken en betekent letterlijk openhaard.
Naast het ontwikkelen van nieuwe gerechten zijn de Txoko’s ook erg belangrijk voor het bewaren van het culinaire erfgoed. De Txoko lijkt veel op het  basisprincipe van de in Italië ontstaande Slowfood beweging.

Het leuke aan de Baskische keuken is dan ook de mix van traditionele recepturen en de drang tot het ontwikkelen van nieuwe gerechten. Deze vernieuwing komt met name tot uiting in de (culinaire) hoofdstad San Sebastian en wordt de ‘Nueva Cocina‘ genoemd.
In San Sebastian komt deze culinaire beleving het best tot uiting, overal restaurants en barretjes waar je lekker kunt snoepen. Het zal u niet verbazen dat, door de geografische ligging, vis het belangrijkste ingrediënt is in de Baskische keuken.

Het bekendste gerechtje Pintxos

Pintxos zijn mooi uitziende hapjes die op een stukje stokbrood worden geserveerd met veel smaak. Vaak worden er prikkers in de Pintxos gestoken om de weelderige hoeveelheid ingrediënten op z’n plaats te kunnen houden.

Tapeo
In Nederlander kennen we de kroegentocht waar slechts wat gedronken wordt en als je geluk hebt nog wat doodgefrituurde hapjes naar binnen gooit.
In Baskenland hebben we de Tapeo. Dit is een rondgang langs alle Pintxos restaurants en cafés waar de gehele avond lekker wordt gesnoept en gedronken. Het gebruik van de lekkerste verse ingrediënten en creativiteit van de kok maakt het onderscheid.
En omdat bij ons ook alle ingrediënten verkrijgbaar zijn en je de happen goed kunt voorbereiden zouden deze pintxos ook wel eens populair kunnen gaan worden in Nederland. Ik zou wel adviseren om de ingrediënten vers te kopen bij een versspecialist want hoe beter de ingrediënten des de lekkerder de pinxtos.

Hieronder een aantal Pintxos recepten van PAUL;
Pintxos met pata negra, groene asperge en remouladesaus
Pintxos met tonijn en sherry/amandelsalsa en gedroogde serranoham
Pintxos met cabrales, gegrilde ananas en pata negra
Pinxtos met gegrilde courgette en doperwtencrème met munt
Deel dit >
Facebook Twitter

Origineel

cadeaus om van te watertanden

Inspiratie
Vier verschillende buitenlandse kazen voor op een kaasplank