Crisis voer?

‘Sciocchezze’ zal de Italiaan zeggen als je dacht dat Marco Polo in 1295 de pasta vanuit China naar Italië heeft gebracht.
Pasta werd al in ten tijde van het Romeinse rijk volop gegeten, zelfs zijn er overleveringen die aangeven dat de Estrusken, zo’n 3000 jaar geleden, al lekker zaten te smikkelen van pasta.
In Rome staat het ‘Museo Nazionale Della Pasta Alimentari’, ofwel het pasta museum. Dit museum is gesticht door de familie ‘Agnesi’ die hun vermogen hebben opgebouwd met het maken van pasta.

Ik ben jaloers op het bewustzijn van de Italianen op hun culinair historische bezit.
Het eten zit diep in de Italiaan geworteld en recepturen gaan van generatie op generatie.
De slow food gedachte is ontstaan in Noord-Italië door Meneer Petrini die opkomt voor de authenticiteit van gerechten en producten met een cultuur historische achtergrond. Deze mooie gedachte waaiert al snel uit over de gehele wereld en ook in Nederland zijn er al veel producten geschermd en vallen onder het Slow Food presidium.
Ook is hij de oprichter van de enige Hoge school voor Gastronomische beleving die in zijn woonplaats ‘Bra’ is gevestigd.

De echte doorbraak van pasta is wel ontstaan tijdens de slechte dagen in de 17 de eeuw.
Italië was een staat in wording en had nog veel last van allerlei infaties van o.a., Spanjaarden en er heerste veel armoede. De pasta was een uitkomst want het was goedkoop en met een beetje bouillon en kaas en snel ook erg lekker.
De grote vormgever van Italië ‘Garibaldi’ bracht in de 19 de eeuw rust en vormde het land zoals we dat nu kennen. Een bekende uitspraak van hem in 1860 was: ’Ik zweer dat maccharoni voor de éénwording van Italië gaat zorgen’.

De Italiaan zelf is de grootste pasta eter van de wereld, namelijk 28 kilo per persoon per jaar.
Pasta is zo populair omdat je snel en gemakkelijk een lekker maal op tafel kunt zetten en eindeloos kan combineren met ingrediënten. Pasta is ook voedzaam maar zeker geen dikmaker, 100 gram verse pasta bevat slechts 330 calorieën.
Ja, ja natuurlijk ..de saus vaak wel!

Wist u dat het model ´Tortellini´ is ontstaan doordat een schalkse herbergier door het sleutelgat zijn vrouwelijke gasten bespiedde maar vaak alleen haar navel zag. De navel is zijn inspiratie geweest om deze vorm van gevulde pasta te gaan maken.  

Onze pasta´s worden gemaakt door de ´Pastafabriek´ uit Amsterdam.  
De pastafabriek gebruikt uitsluitend verse ingrediënten zonder chemische additieven.
Daardoor is de kwaliteit zeer hoog en smaak fantastisch.
Met enige regelmaat halen wij de pasta op in Amsterdam en passen ons assortiment telkens aan het seizoen aan.
Ik wil wel nog een nuance aanbrengen in de verkoop van verse pasta.
Veel bedrijven, waaronder de supers, bieden verse pasta aan terwijl dit niet zo is.
De gedroogde pasta is voorgekookt waardoor het vers lijkt, maar het is echt anders.
Kom het verschil maar proeven!  

Spaghetti Carbonara    
•    400 gram spaghetti
•    100 gram pancetta
•    30 gram boter
•    50 gram geraspte pecorino of Parmigiano
•    4 eieren
•    een paar eetlepels room
•    olie
•    zout en peper
Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar in ruim kokend zout water. In de tussentijd de eieren klutsen en wat peper, de kaas en de room toevoegen. Snijd de spek in kleine stukjes en braad hem aan in wat boter met olie, haal het hierna van het vuur. Als de pasta gaar is, afgieten en in de schaal met de eieren storten. Stevig doorroeren. Giet hierop het spek en de saus. Dien gelijk op.
Deel dit >
Facebook Twitter

Origineel

cadeaus om van te watertanden

Inspiratie
Vier verschillende buitenlandse kazen voor op een kaasplank