Hij is er weer !! Vacherin Mont d'Or

De warme zomerzon, lange avonden,zonnebrand, barbecue’s gaan ons langzaam weer verlaten. Kinderen gaan weer naar school en de bossen kleuren weer koper.
Openhaard hout ligt klaar en de paddenstoelen koppen de herfstdruppels weg.
Meteorologen duiden deze verandering aan als het begin van de herfst, maar voor mij is het begin van  herfst ook het  begin van het Vacherin seizoen.
De tijd dat we de warmte en gezelligheid binnen op zoeken.

Vacherin is een kaas uit de Jura. Deze kaas kan zowel uit Frankrijk als uit Zwitserland komen. Het leuke is dat deze kaas, net zoals vele producten, is ontstaan uit praktische beweegreden.
Op het moment dat de koeien, van het bijzondere Montbéliard-ras, nog maar weinig melk produceren om nog grote emmentalers en nog gruyere’s te kunnen maken hebben de boeren deze kaas ontwikkeld. Rond 15 augustus vallen, op hoogte, de eerste sneeuwvlokken en de koeien dalen af naar hun warme stallen. Vanaf dit tijdstip begint de boer deze melk te gebruiken om Vacherin te maken.

De wrongel wordt na het stremmen in dennenhouten mallen gegoten. Deze ronde vormen zorgen ervoor dat de kaas niet gaat uitlopen. Dennenhout is op deze hoogte voldoende aanwezig en dus is het niet zo raar dat men deze houtsoort als verpakking gekozen heeft. Voor de hand liggend was het gebruik van dennenhout niet vanwege zijn uitgesproken geur. Toch is het gelukkig wel zo gegaan en was een bijzondere kaas geboren.
Na drie weken rijping in deze dennenhouten mal is de kaas rijp voor de verkoop.
En dat moment is nu aangebroken.

De kaas wordt van ‘Vache’ koemelk gemaakt, de lekkerste van rauwe melk.
De kaas heeft een AOC keurmerk en dat betekent dat de kaas onder zeer strenge voorwaarden geproduceerd wordt.  
Aan het eind van de rijping is de kleur geel- beige geworden en heeft de kaas een structuur gekregen met een volle frisse geur en smaak waar het dennenhout goed in te herkennen valt.
Naast het feit dat het een heerlijke kaas is voor bij de borrel of als dessertkaas is deze kaas ook zeer geschikt in gerechten. Onderstaand alvast een recept met de Vacherin in de oven.

Wij hebben ook Vacherin kaasjes van 300 gram.
Deze kaas pakt u in de aluminiumfolie en in de bovenkant van de kaas maak u vier klein sneetjes in de korst waar u in elk sneetje een pakje knoflook doet. Vervolgens giet u er een scheut lekkere droge witte wijn over met wat vers gemalen zwarte peper. Nu vouwt u het pakketje dicht en doet u dit hemelse gerecht voor 20 minuten in de oven op 180 graden. Na 20 minuten kunt deze kaas lekker dopen met brood en groenten (broccoli).

Zelf eet ik dit gerecht graag op de bank met de benen omhoog en lekkere muziek op de achtergrond met een goede pinot noir.
Met smakelijke groet, Paul!
Deel dit >
Facebook Twitter

Origineel

cadeaus om van te watertanden

Inspiratie
Vier verschillende buitenlandse kazen voor op een kaasplank