Ook wel 'Stiekeme knijper' genoemd in één van onze columns. De kaas is onstaan in de tijd dat de Franse boeren werden aangeslagen door de belastingdienst op de hoeveelheid melk hun koeien produceerden. Een deel daarvan werd opgehaald. Daardat de koeien niet helemaal werden leeg geknepen bleef er nog een beetje melk in de uier over. Dat beetje melk 'Rebloche' genoemd werd gebruik om de Reblochon van te maken. Reblochon komt uit de Haute-Savoie dat ligt ten zuiden van het meer van Geneve. De kaas wordt gemaakt van volle rauwe avondmelk en heeft een vol romige structuur met een nootig aroma. Er is Reblochons Fermier, met groene stempel in de korst gedrukt en wordt in de bergen gemaakt, of in de boerderijen in de vallei van Thônes. Daarnaast is er Reblochon Fruitier met een rode stempel en deze kan gemaakt worden in het gehele Haut-Savoie gebied. Ik vind zelf de ' Fermier' het lekkerst. |