Stiekeme knijper Reblochon

‘Melk de koe deze keer maar niet helemaal leeg’, zei de boer tegen de boerin.

In de 14 de eeuw werden de Franse landeigenaren met koeien door de belastingdienst aangeslagen voor de hoeveelheid melk die zij in totaal produceerden. Dus werden de koeien niet helemaal leeg gemolken totdat de ambtenaar was geweest. Dit laatste beetje melk was rijker van smaak en werd dus gebruikt om kaas voor eigen gebruik te maken. Dat laatste beetje melk noemt men in Frankrijk ‘Reblocher’ waar de kaas zijn naam aan te danken heeft.

In de 16 de eeuw stond de Reblochon bekent als de kaas van de toewijding. De boeren schonken de monniken van het kartuizer genootschap de kaas in ruil voor goede zegen op hun bedrijf en familie. Deze kartuizer monniken is een bijzonder soort en staan bekend als kluizenaars. Hun bijdrage aan de wereld is hun leven van gebed, die zij belijden voor de hele Kerk en het menselijk ras. En gelukkig ook het beschermen van deze heerlijke kaas.

Reblochon komt uit de Haute-Savoie dat ligt ten zuiden van het meer van Geneve. De kaas wordt gemaakt van volle rauwe avondmelk en heeft een vol romige structuur met een nootig aroma. Er is Reblochons Fermier, met groene stempel in de korst gedrukt en wordt in de bergen gemaakt, of in de boerderijen in de vallei van Thônes. Daarnaast is er Reblochon Fruitier met een rode stempel en deze kan gemaakt worden in het gehele Haut-Savoie gebied.
Ik vind zelf de ‘ Fermier’ het lekkerst.

Reblochon is 1 van de 48 kazen uit Frankrijk met  een AOC predicaat. Dit predicaat staat voor een gecontroleerde herkomst van melk en strenge keuring ten aanzien van de kwaliteit en productiewijze. Groot is de kaas niet. Hij weegt nog geen 500 gram en wordt gerijpt in een kelder waardoor er een wit schimmeltje op de buitenkant komt.
De kaas is ideaal op uw kaasplank maar kent ook vele toepassingen in gerechten.
Het bekendste gerecht is Tartiflette (afgeleid van aardappel).

Ingrediënten
2 kg vastkokende aardappels
1 gerijpte Reblochon van 500 gram
200 gr gerookte magere spekblokjes
1 tot 2 dl crème fraiche
1  teen geperste knoflook
2 fijngesneden uien
zout en peper

Bereiding
Oven voorverwarmen op 220 graden. Aardappels wassen en in dunne plakjes van ongeveer een halve cm. snijden. In gezouten water 5 minuten laten koken. Boter verhitten en de ui op hoog vuur al omscheppend bakken tot het wat kleur krijgt. Spek toevoegen en meebakken tot het een mooi kleurtje heeft. De beetgare aardappels toevoegen en alles door elkaar scheppen. Crème fraiche erdoor mengen. Kruiden met peper en eventueel geperste knoflook. Schep alles in een ovenschaal. De Reblochon overlangs doorsnijden,zodat je twee schijven krijgt. Deze op de schotel leggen met de korst naar boven. 20 minuten in het midden van de oven bakken,de leeggelopen korsten verwijderen en de schotel nog zo 10 minuten terug in de oven om hem mooi te laten kleuren.

Smakelijke groet, PAUL
Deel dit >
Facebook Twitter

Origineel

cadeaus om van te watertanden

Inspiratie
Vier verschillende buitenlandse kazen voor op een kaasplank