Welriekende koning Epoisses

De grote kaasliefhebbers van weleer  Brillat Saverin en Napoleon benoemde deze kaas de koning van alle kazen. We hebben het over de Epoisses.

Aan het begin van de 16 de eeuw maakte een religieus gezelschap deze kaas voor slechts eigen gebruik. Dit gezelschap vertrok en bijna twee eeuwen later belandde een volgeling bij een boerderij in dezelfde streek, de Bourgogne.
Deze volgeling had het recept voor het maken van een Epoisses bij zich. Boeren en boerinnen gingen vervolgens met dit recept aan de slag en probeerde de kaas nog lekkerder te maken.
De Epoisses kaas wordt nu gemaakt met weinig tot geen stremsel waardoor de kaas bij optimale rijpheid alleen nog te lepelen valt. Tijdens de affineer periode wordt de kaas  gedurende 6 weken meerdere keren gewassen met een plaatselijk distillaat ‘Marc de Bourgogne’. Marc de Bourgogne is een distillaat gemaakt van de overblijfselen van de wijnbereiding, de pitjes, schilletjes en steeltjes.

Begin 18 de eeuw verwierf de kaas veel bekendheid en in de streek werden meerdere kazen ontwikkeld die verwant waren aan de Epoisses, zoals de Langres en de
l' Ami Chambertin. De streek waar de Epoisses vandaan komt ligt tussen Dijon en Auxerre in het noordelijk deel van de Bourgogne. Tijdens de eerste wereldoorlog zijn er veel boeren gevallen en moesten de boerinnen het zware werk overnemen.
Dit leidde er uiteindelijk toe dat de kaas op slechts kleine schaal werd geproduceerd tot zelf een productie stop van twee jaar eind jaren 50 vorige eeuw.
Totdat Meneer Berthaut weer met produceren van deze kaas begon.
Op dit moment is het weer een kaas met en grote bekendheid en populair bij de echte kaasliefhebbers.

De kaas heeft een krachtig maar verfijnde smaak en een heerlijk kruidig aroma.
Een mooie pinot gris of rijpe bourgogne en zelfs ook een Dindarello combineren goed met deze kaas. De kaas dient rijp en op kamertemperatuur te worden gegeten wanneer de kaas tegen de zijkanten van zijn houten doosje hangt en er zweetdruppeltjes op z´n steenkleurige korst liggen.

U kunt de kaas ook in diverse gerechten verwerken zoals, Bloemkoolsoep met Epoisses
Ingrediënten:
1 kilo bloemkool
50 gram boter
60 gram bloem
4 blokjes groetenbouillon
1 prei
Melk of slagroom
Kervel
Peper, zout
Epoisses NIET TE RIJP
Maak een roux met de boter op zacht vuur met bloem te vermengen, zachtjes laten garen totdat het niet meer plakt. Voeg een liter melk of slagroom toe en gesneden prei, bouillon, klein gesneden bloemkool en een half liter water.
Laat het geheel, al roerend, zachtjes koken tot een mooie soep. Eventueel nog wat water toevoegen. Breng op smaak met peper, zout en serveer met een reep Epoisses kaas en verse kervel.

Eet smakelijk, Paul
Deel dit >
Facebook Twitter

Origineel

cadeaus om van te watertanden

Inspiratie
Vier verschillende buitenlandse kazen voor op een kaasplank